Werkwijze

Als diëtist geloof ik erin dat (kleine) aanpassingen in de voeding en leefstijl vele klachten kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Ik geloof niet in crash-diëten, omdat deze er om bekend staan dat ze vaak maar tijdelijk effect hebben op je gewicht en dat je weer aankomt als je je oude voedingspatroon weer oppakt (jojo-effect). Iedere cliënt heeft een andere aanpak nodig en daarom vind ik het belangrijk om goed naar het huidige voedingspatroon te kijken en daarin, in overleg met de cliënt, aanpassingen te maken. Dit maakt het ook haalbaar voor de cliënt, omdat het voedingspatroon niet drastisch omgegooid wordt, maar stapje voor stapje een beetje veranderd wordt. Daarnaast is niet alleen de voeding belangrijk, maar zijn ook andere leefstijlfactoren van invloed op je gezondheid, zoals beweging. Deze leefstijlfactoren worden ook meegenomen in de dieetbehandeling.

 

Consulten

Intakeconsult: in het intakeconsult is het de bedoeling dat ik u beter leer kennen, dat in kaart wordt gebracht wat de reden is van uw bezoek en dat we uw huidige voedingspatroon bij langs gaan. In dit consult wordt dan ook besproken wat er veranderd kan worden in uw voedingspatroon. Natuurlijk hoeft het niet alleen gezond te zijn, maar ook lekker! Daarom worden alle veranderingen met u overlegd en hoeft niet elk ongezond dingetje uit uw voeding weggehaald te worden. Het moet ten slotte ook vol te houden zijn. Ook worden andere factoren, zoals beweging, besproken in het eerste consult. Het intakeconsult duurt 75 tot 90 minuten, hierin is de tijd voor het verwerken van uw dossier, rapporteren aan de huisarts (en eventueel andere zorgverleners, altijd in overleg met de cliënt) en het uitwerken van uw dieetadvies meegenomen.

Vervolgconsult: in de vervolgconsulten wordt gekeken of u de veranderingen die we in het intakeconsult hebben aangebracht, vol kunt houden of dat er nog dingen aangepast moeten worden. Verder kunt u in de vervolgconsulten vragen stellen, bijvoorbeeld of bepaalde producten wel of niet verstandig zijn om te gaan/blijven gebruiken. Ten slotte houden we in de vervolgconsulten het gewicht in de gaten, de lengte (bij kinderen) en eventueel de labwaarden.

Weegmoment: als u graag het gewicht goed in de gaten wil blijven houden en daarom een vast weegmoment bij de diëtist wil blijven aanhouden, is dit ook mogelijk. Deze consulten duren 15 minuten en zijn bedoeld om even te bespreken hoe het gaat en om even op de weegschaal te gaan. Dit is fijn voor mensen die een stok achter de deur willen houden. Vaak is dit het geval bij cliënten die al wat langer in behandeling zijn en al een eind in de goede richting zijn.

 

Doelgroepen

Als diëtist begeleid ik onderstaande doelgroepen: 

  • Gezonde voeding
  • Overgewicht 
  • Ondergewicht/ongewenst gewichtsverlies
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • COPD
  • Diabetes
  • Darmproblemen (ervaringsdeskundige met het Fodmap-dieet) 
  • Voedselallergie of intolerantie
  • Voeding tijdens de zwangerschap