Congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’

Afgelopen vrijdag ben ik naar het congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ geweest in Oegstgeest. Dit congres ging over hoe wij ervoor kunnen zorgen dat kinderen gezond opgroeien en welke factoren daar allemaal invloed op hebben. In dit congres werd verteld dat 80% van de kinderen in Nederland niet voldoende beweegt, in vergelijking met de beweegnormen. Hier ben ik ontzettend van geschrokken, want beweging is juist zo goed voor kinderen! Kinderen zijn helaas tegenwoordig veel meer met beeldschermpjes bezig en bewegen daardoor veel minder dan vroeger, toen buiten spelen nog heel gewoon was.

(Bron afbeelding: https://dejuffrouwzegt.com/2018/03/14/8-tips-om-kinderen-meer-te-laten-bewegen-op-school/)

Daarom heb ik hier wat tips om ervoor te zorgen dat je kind meer gaat bewegen:

  • Beperk de ‘schermpjestijd’ van je kind. Maak duidelijke regels over wanneer de telefoon/iPad/etc. wel gebruikt mag worden en wanneer niet en hoeveel tijd per dag deze aan mag staan.
  • Maak ook regels over hoeveel tijd het kind per dag minimaal moet bewegen. Dit kan bijvoorbeeld ook door middel van een beloningssysteem gedaan worden. Heeft je kind de dagelijkse norm gehaald (bijv. 1 uur per dag buitenspelen/naar de speeltuin/zwemmen)? Dan krijgt hij/zij een sticker bij die dag. Bedenk een beloning bij een bepaald aantal stickers, dit kan zijn naar het zwembad, de speeltuin, etc. of een grote beloning zoals de dierentuin of een pretpark bij een grote hoeveelheid stickers.
  • Probeer de auto zo veel mogelijk te vermijden, vooral voor de kleine stukjes. Deze kunnen ook prima op de fiets of lopend gedaan worden.
  • Zorg voor de juiste materialen die je kind kan gebruiken om te bewegen, bijvoorbeeld een springtouw, trampoline, rolschaatsen/skeelers of een step.
  • Geef als ouder zelf ook het goede voorbeeld. Als je kind ziet dat jij altijd op de bank zit ’s avonds, wil hij/zij dat ook en is de stap om zelf te gaan bewegen veel groter.
  • Blijf als ouder betrokken, ga bijvoorbeeld mee naar de speeltuin (als je kind nog klein is, anders vindt hij/zij het vast ongemakkelijk) of vraag als je kind thuis is van het sporten/zwemmen hoe het was.

Geef een antwoord